Kangur olbrzymi

Kangur to praktycznie zwierzę narodowe Australii, podobnie jak miś koala i struś emu. Ten duży torbacz wystęopuje tylko i wyłącznie na kontynencie australijskim oraz na kilku wyspach Tasmanii. Zwierzęta te nie przepadają za zbyt suchym i gorącym klimatem, w związku z tym przebywają głównie na wybrzeżach, gdzie jest dużo traw i lasów. Zupełnie jak biali ludzie. Kangur olbtrzymi typowo osiąga maksylanie do dwóch metrów wzrostu i 90 kilogramów wagi. Bardzo widoczne są różnice między samcami a samicami – te pierwsze są dwa do trzech razy większe od samic. Niestety kangur olbrzymi jest gatunkiem zagrożonym wyginięciem, ponieważ jest masowo zabijany dla cennych skór przez kłusowników.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *